Azt mondják, hogy a legnagyobb művészeknek megadatott az az ajándék, hogy pusztán ecsetvonásaik erejével olyan történeteket teremtsenek, amelyek évszázadokon átívelnek.

 

Egyikük, aki kései műveiben a napóleoni idegen uralom borzalmainak ábrázolásáról ismert, Francisco José de Goya y Lucientes, aki 1746-ban született Spanyolországban.

A király szolgájaként egyik feladata volt, hogy az uralkodó család rezidenciájára faliszőnyegeket tervezzen, amelyek máig a legszebbek közé tartoznak.

 

Ehhez kis olajvázlatokat készített, majd ezeket nagyméretű képekké dolgozta ki, amelyek a királyi szőttesek alapjául szolgáltak.

A “Fiú, aki egy koson lovagol” egy sorozat része, amely az asztúriai herceg ebédlőjét hivatott díszíteni.

 

A szoba nagyméretű paneljei a négy évszakot ábrázolják, ami egy hagyományosabb téma. Az ajtók feletti kis táblákon azonban Goya szabadjára engedhette kreativitását, és olyan jeleneteket talált ki, amelyekben üdítően természetes módon ábrázolta a gyermekek világát.

A Kis lovas című kép 1786 és 1787 között készült. A meleg színei ellenére háttérnek tűnő háttér előtt a fiú és állata olyan élénkséggel tűnik ki, amely de Goya emberábrázoló művészetéről tanúskodik.

 

Lehet, hogy ez a festmény nem de Goya legnagyobb vagy legnépszerűbb alkotása, de szemléletesen mutatja, hogy a legegyszerűbb színek és a legapróbb ecsetvonások milyen csodálatos eredményeket képesek produkálni egy mester kezében.