En bönräknare är en term som används för att beskriva en person som har drivit noggrannhet till pedanteri i allt han gör.

I dag antar man vanligtvis att ordet har sitt ursprung i Karl Baedeckers liv, den välkände förläggaren och bokhandlaren som anses vara “far” till Baedeker-reseguiderna som fortfarande är populära i dag.

 

För genom sin nyktra noggrannhet, som går till pedanteri, revolutionerade han det sätt på vilket reselitteratur skrevs på den tiden.

Han var den förste som inte längre förlitade sig på utländska uppgifter och traditioner, utan i stället utforskade han själv förhållandena på plats under omfattande resor, beskrev de “märkliga” sidorna på sina destinationer och förde noggranna anteckningar om priser och erbjudanden, från värdshus till reseplatser och de mest populära hotellen.

Under studierna klättrade han också uppför Milanos katedral, och en bekant observerade hur han var tjugonde steg stoppade ner en torr ärta från västfickan i byxfickan. Genom en enkel multiplikation kunde han på så sätt fastställa det exakta antalet steg.

Eftersom han var en “ärträknare” gjorde han naturligtvis en kontroll på vägen ner, och alla ärtorna hamnade i hans byxfickor och tillbaka i västen.

 

Hur trevlig den här historien än är, så har termen bönräknare använts i mycket längre tid. Redan 1668 kan man läsa det i Grimmelshausens roman “Simplicissimus”, i sin ursprungliga betydelse som en synonym för en snål och snål person.

Ordet har sitt ursprung på en helt annan plats, nämligen i München år 1480.

 

Vid den tiden var byggandet av Münchens Frauenkirche i full gång, men kostnaderna översteg vida de förväntade utgifterna och kyrkan var därför tvungen att leta efter andra inkomstkällor.

Av den anledningen påbjöd påven Sixtus IV att alla människor som vallfärdade till München skulle bli befriade från sina synder, förutsatt att de var villiga att be om avlatsbrev och donera minst en veckolön.

 

Denna handel med avlatsbrev blev snart så framgångsrik att magistraten tappade räkningen på antalet donatorer.

Så de kom på idén att anlita en man som skulle kasta en ärta i en hink för varje pilgrim som passerade genom Isarporten (det enda sättet att ta sig till Frauenkirche).

En uppgift som gav honom det vackra namnet “ärträknare”.