De jonge Giuseppe Tartini bestudeerde de geesteswetenschappen, de retoriek en de muziek, maar hij nam zijn studie misschien niet al te serieus, want hij werd meestal op de omheiningsvloer gezien.

 

Wanneer hij in 1710, tegen de wens van zijn ouders in, die hem een spirituele carrière voor ogen hadden, trouwt hij met zijn maîtresse, die twee jaar ouder is dan hijzelf, wat hem grote problemen oplevert met de plaatselijke geestelijkheid. Hij vlucht dus naar het klooster van S. Francesco in Assisi en wijdt zich aan vioolspelen en compositiestudies.

Na deze periode van retraite werd hij eerst een orkestmusicus alvorens bekend te worden als dirigent en componist.

 

Zijn belangrijkste werk is de “Teufelstrillersonate”, waarover hij ooit zei: “Op een avond droomde ik dat ik een pact met de duivel om mijn ziel had gesloten. Alles verliep volgens mijn opdracht, mijn nieuwe dienaar herkende vooraf al mijn wensen. Toen kwam de gedachte bij mij op om hem mijn viool te laten en te zien wat hij ermee zou doen. Hoe groot was mijn verbazing toen ik hem een sonate hoorde spelen van zo’n prachtige schoonheid met een perfecte vaardigheid dat mijn stoutste verwachtingen werden overtroffen. Ik was opgetogen, verrukt en betoverd; mijn adem stopte en ik werd wakker. Toen greep ik naar mijn viool en probeerde de geluiden te begrijpen. Maar tevergeefs. Het stuk dat ik schreef is misschien wel het beste dat ik ooit gecomponeerd heb, maar het blijft ver achter bij wat ik in mijn droom gehoord heb”.

 

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden