A csellónak olyan gyönyörű, emberi hangja és olyan széles hangszínskálája van, hogy néha úgy tűnik, mintha a zene közvetlenül hozzánk szólna a testén keresztül.

Sajnos nagyon kevés igazán nagyszerű mű létezik erre a hangszerre. Ennek oka a történetében rejlik, és abban, hogy mindig is a hegedű háttérbe szorította.

A klasszikus romantikus irodalomban például csak néhány olyan művet játszanak ma is, mint J. Haydn versenyművei vagy Robert Schumann csellóversenye.

 

És persze a leghíresebb mind közül, A. Dvořák h-moll csellóversenye.

A mű 1894/95 telén íródott, amikor Dvořák a New York-i “National Conservatory of Music” tanára volt. Victor Herbert második csellóversenyének bemutatója inspirálta, amelyen lelkesen vett részt.

A gyors munkához szokva 1894. november elején vetette papírra az első vázlatokat, és csak három hónappal később tudta metszeni a kész partitúrát.

Johannes Brahms, aki megkapta a versenymű egy példányát, állítólag felkiáltott, miután elolvasta: “Miért nem tudtam, hogy lehet ilyen csellóversenyt írni?”. Ha tudtam volna, már régen írtam volna egyet!”

 

A versenymű három tételből áll, az Allegro – Adagio – Allegro moderato sorrendben.

Az első tétel a zenekarban előadott híres témával kezdődik, és egy csendes pillanatban a kürt játssza el a néma melléktémát. A cselló meglepően későn lép be, és a főtémából kiindulva saját dallamvonalakat dolgoz ki, gyümölcsöző párbeszédet folytatva a zenekarral.

 

1895 tavaszán meghalt Dvořák sógornője, Josefine, akibe egykor őrülten szerelmes volt. Amikor a lány visszautasította a kezét, a férfi feleségül vette a fiatalabbik húgát, de úgy tűnt, a szenvedélye soha nem lankadt. A “Leave Me Alone” című dalt is neki ajánlotta, és ez képezi a második tétel alapját, amely végig szomorú.

A zárótétel Dvořák hazájának, Csehországnak a néptáncait és népdalokat idézi. Végül a cselló még egyszer elénekli a “Hagyj békén”, mire a koncert melankolikus gesztussal ér véget.

 

Itt egy felvétel a világhírű Mischa Maiskyval és a Varsói Filharmonikus Zenekarral, Jacek Kaspszyk vezényletével.

 

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden