Vi känner alla till bilderna av Buckingham Palace och det kungliga gardet med sina utmärkande höga kepsar – grenadjärerna.

 

Denna enhet har sitt ursprung i Frankrike på 1500-talet. Deras ursprungliga namn var “grenadjärer”, eftersom en av deras uppgifter var att kasta granater, som på den tiden fortfarande var skrymmande och vägde upp till ett kilo, långt in i fiendens linjer.

Endast de största och starkaste männen rekryterades för detta, eftersom en grenadjärs bristande skicklighet eller dåliga kondition utgjorde en fara för sina egna soldaters liv och lemmar.

 

Även om användningen av handgranater gradvis förlorade i betydelse under 1700-talet, upplöstes enheterna inte, utan utvecklades till en elitenhet som alltid anförtroddes särskilt farliga uppgifter och som användes där det verkade särskilt viktigt i strid.

På samtida avbildningar kan de mycket lätt skiljas från andra truppförband. För att inte bli hindrade när de kastade granater bar de nämligen inte treklöverhatten, som var vanlig på den tiden, utan bara den enkla lägermössan.

Dessa spetsiga mössor utvecklades sedan till höga och mycket tunga grenadjärmössor med metallsköldar eller av päls, som fick bäraren att verka ännu högre och som blev en viktig statussymbol.

 

Det är också intressant att den militära hälsning som vi känner till i dag går tillbaka direkt till grenadjärerna. På grund av huvudbondens speciella form var det svårt för dem att ta av den för att göra honnör, och därför räckte det snart med att bara lägga handen på mössan.

Av prestigeskäl insisterade snart fler och fler förband på denna typ av hälsning och idag är “grenadjärhälsningen” den mest spridda typen av militärhälsning i världen.