Det är förmodligen den mest kända och mest spelade marschen i världen: Armémarschen II tillägnad fältmarskalk Josef Wenzel greve Radetzky von Radetz, mer känd som “Radetzkymarschen”.

 

Detta beror inte minst på dess speciella rytm (datadám datadám datadámdamdám), som gång på gång framkallade hånfulla verser (“När modet i bröstet visar sin motståndskraft” eller “När mopsarna med korven hoppar över rännstenen”).

Marschen består av tre delar, varav den tredje motsvarar den första, och J. Strauss använde en gammal wiener folkmelodi för trion i den mellersta delen, “Tinerl-Lied”, som var välkänd på sin tid.

 

Radetzkymarschen blev världsberömd genom den traditionella nyårskonserten i Wien, där den är en av höjdpunkterna.

Men i motsats till vad som nu sker i världens viktigaste konsertsalar var den aldrig tänkt som en elitistisk kulturell tillgång för ett “bättre samhälle”, utan som musik för “alla”.

 

I den här videon med den nederländska violinisten A. Ríeu kan du se hur mycket denna musik fortfarande inspirerar människor idag!

Och hur mycket purister än rynkar på näsan kommer Ríeu med denna föreställning mycket närmare en J. Strauss’ karnevalskonserter och sin tids wienerbollsällskap än många akademiska tolkningar i vår tid.

 

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden