Bretagne-ban, azaz Franciaország északnyugati részén találhatók ezek a csodálatos, legendás és általában nagyon festői parroissiaux-ok. Az ilyen zárt plébániák tudatosan elzárkóznak a külvilágtól.

 

A legtöbbjük (nagyjából) az északi partok közelében található, Brest és Morlaix között.

Ez az épületegyüttes gyakran magából a templomból, a diadalkapuból, az ossuáriumból és a kálváriából áll. Ezt a szót csak elégtelenül lehet a Kálváriával fordítani, mivel a német nyelvben mást értünk alatta.

 

A templom mellett a Calvaire a városrész központja. Ezen vagy azon Jézus életéből vett jeleneteket ábrázolnak szobrászatilag. A keresztre feszítést szinte mindig a tetején ábrázolják.

Vannak nagyon különböző calvaires. Vannak monumentálisak, vannak kicsik, egyszerűek és csendesek. Némelyikük magas művészi színvonalú, némelyikük rusztikus, egyszerű, néha naiv, de mindig nagyon megható stílusú.

Ezek a calvaires, valamint a Carnac-i menhirek Bretagne jellegzetes védjegyévé váltak. Charles Le Goffic (1863-1932) nagyon találóan írta: “Egy erőteljes idealizmus hatja át ezeket a barbár frízeket. (…) A breton lélek remeg bennük, és itt az egyik legmegrendítőbb megnyilvánulásában ragadható meg.”

 

(A.W.)