Det sägs trots allt att de största konstnärerna har fått gåvan att skapa berättelser som överlever århundradena enbart genom kraften i deras penseldrag.

 

Francisco José de Goya y Lucientes, som föddes i Spanien 1746, är en av dem som är känd för att ha skildrat det napoleonska främmande styrets fasor i sina sena verk.

Som kungens tjänare var en av hans uppgifter att skapa tapeter för den härskande familjens residens, som fortfarande är bland de finaste i sitt slag.

 

För detta ändamål gjorde han små oljeskisser och arbetade sedan ut dem till bilder i stort format, som tjänade som underlag för de kungliga vävarna.

“Pojken som rider på en bagge” är en del av en serie som var avsedd att pryda Asturienprinsens matsal.

 

De stora panelerna i rummet visar de fyra årstiderna, ett mer traditionellt tema. Men i de små panelerna ovanför dörrarna kunde Goya ge fritt spelrum åt sin kreativitet och hittade på scener där han skildrade barnens värld på ett uppfriskande naturligt sätt.

Bilden av den lille ryttaren målades mellan 1786 och 1787. Mot en bakgrund som trots sina varma färger verkar vara en kuliss, framträder pojken och hans djur med en livfullhet som vittnar om de Goyas konst att behandla människor.

 

Den här målningen är kanske inte de Goyas största eller mest populära verk, men den visar på ett levande sätt de fantastiska resultat som de enklaste färgerna och de enklaste penseldragen kan ge i händerna på en mästare.